Tijd. Kostbaar, vluchtig en oh zo waardevol. Iets waar we heel vaak het gevoel van hebben dat we er te weinig van hebben.

En dat terwijl we veel te veel taken te doen hebben, veel te veel willen bereiken, veel te veel moeten.

In mijn nieuwsbrief van afgelopen dinsdag had ik het over ons gebruik van tijd. Wat we wel en niet moeten doen. Waar we onze prioriteiten moeten leggen. Maar wat nu als je al een lijstje hebt met alleen maar acties die JIJ moet doen, niemand anders, hoe zorg je dan nog voor effectief gebruik van je tijd?

Focus!

Multitasken is echt zeer overgewaardeerd. Om echt iets te bereiken, in een snel tempo en aan het einde van de dag ook het gevoel te hebben dat je veel bereikt hebt moet je focussen. Kies 1 taak, de belangrijkste taak, en doe deze taak en alleen deze taak. Ga niet je email lezen. Ga niet je Facebook checken, ga niet ondertussen nog even dat telefoontje plegen.

Als je echt focus op die taak heb je hem sneller af om de simpele reden dat je niet steeds onderbroken wordt. Doordat je niet steeds hoeft te denken ‘wat was ik ook al weer aan het doen?’.

En dat zorgt ervoor dat je daarna prima de tijd kunt nemen om te emailen, te Facebooken en te bellen, want dan is je taak af. Je voelt je productiever en hebt toch je ‘sociale’ momentjes.

Als een taak te groot is om in 1 keer te doen is het belangrijk om deze op te delen. En dan ga je door met je taak tot die deeltaak af is en neemt dan een pauze.

Eigenlijk is het heel simpel: werk aan wat echt belangrijk is en niet wat anderen van je willen. Niet aan allerlei dingen tegelijkertijd. En je zult meer bereiken in korte tijd.

Wat is jouw huidige focus?